Media & Puppyhandel

Er is de afgelopen jaren steeds meer (media) aandacht gekomen voor malafide puppyhandel. Deels komt dit voort uit de roep van de consument die behoefte heeft aan duidelijkheid. Immers, als u een puppy koopt in Nederland wilt u er van uit kunnen gaan dat het dier een traceerbare afkomst heeft en correct gevaccineerd is. Daarnaast heeft de overheid en daarmee uw dierenarts een functie als poortwachter voor de dier- én volksgezondheid. Ernstige ziektes,  zoals rabiës, die met import hondjes Nederland binnen worden gebracht worden in de media vaak groot uitgemeten. We hebben voor een overzicht met enkele interessante artikelen, websites en nieuwsberichten gemaakt.

Pas op! hondsdolheid!

Naar aanleiding van een rabiës  verdenking binnen onze eigen kliniek is eind 2013 een melding gemaakt bij de nVWA. De procedure die daarna in gang is gezet en de gevolgen die dit heeft voor de eigenaar, hond en dierenarts worden uitgebreid besproken in een artikel wat in maart 2014 verscheen in het tijdschrift voor diergeneeskunde.

U vindt het artikel door hier te klikken. 

Filmpjes over puppy handel

Goede dierenartsen, foute dierenartsen

Dierenartsen vertellen wat zij zien in de praktijk

Waar moet je op letten als je een pup koopt?Kranten

Er zijn veel verschillende krantenartikelen te vinden over het onderwerp puppy handel en (dier)ziektes die Nederland met malafide dier handel worden binnen gesleept. Hieronder een overzicht van een aantal:

Honden massaal online gekocht - Telegraaf - een artikel over de aanschaf van de hond en de grote onwetendheid die heerst bet betrekking tot de aandachtspunten voor de aanschaf van een hond.

De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant - Omroep Brabant - een zeer uitgebreid onderzoek naar de impact van malafide puppyhandel op verschillende betrokken partijen zoals de gedupeerde, dierenarts, puppy, handelaar en handhaver.

Dierenartsen waarschuwen voor malafide puppyhandel - AD - dierenartsen uit Brabant luiden de alarmklok over illegale puppy handel

Veroordeling hondenfokker legt ‘bom’ onder fokken rashonden - NRC - Oneerlijke handelspraktijken kunnen een fokker duur komen te staan

Import-pup moet bestand zijn tegen rabiës - Telegraaf - Sinds december 2014 moet iedere import hond minimaal 15 weken oud zijn en correct gevaccineerd zijn tegen rabiës.